Beverwijk Nieuws.nl | Sport en Actief – publicatie 12 november 2017

Sporten kan iedereen. Zo blijkt uit het verhaal van leden van de KIS

Bewegen in warm water bij de KIS
Bewegen in warm water bij de KIS

Wetenschappelijk onderzoek en eigen ervaring toont aan dat als mensen met een beperking actief bezig zijn met bewegen en sporten dit goed is voor hun algehele gesteldheid. Het is de reden waarom de Kennemer Invaliden Sportclub (KIS) al sinds 1956 bewegen en sport aanbiedt voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

Parasporten
Helaas is er een groot aantal mensen die bij de reguliere sportverenigingen beperkingen ondervinden. Maar gelukkig is daar het aangepast sporten of ook wel parasporten voor uitgevonden! De Kennemer Invalide Sportclub is zo’n mooie aangepaste sport vereniging. Opgericht om juist de gebreken er niet te laten zijn tijdens bewegen en sport voor mensen met een beperking. Iedereen kan mee doen en op zijn eigen niveau deelnemen.

Huub Engelen
Huub Engelen uit Velserbroek is één van de leden van de KIS. Ooit was hij 48 jaar, succesvol, druk en nooit ziek, maar plots werd hij getroffen door een CVA (beroerte). Dit is een bloeding of verstopping in de hersenen waarna verbindingen in de hersen verbroken worden en daardoor uitval van het lichaam kan

Huub Engelen

ziekenhuis en revalidatie kwam voor Huub dan toch de vraag: wat nu? Een ander leven en een andere invulling van de dag. Nieuwe en vaak ook andere activiteiten zoeken is de uitdaging. Sporten, op welk niveau dan ook, is altijd goed voor het lijf en geest, maar ‘welke?’ sport is dan de vraag! Welke is geschikt voor mij met deze beperking?

“Na allerlei sporten geprobeerd te hebben, kwam ik in Heliomare in aanraking met badminton, aldus Henk. “Voor mij een nieuwe sport, maar dit bleek voor mij gauw een sport met uitdaging voor alle delen van het lichaam. En niet te vergeten, voor de geest! Dit is de sport waar ik verder mee ben gegaan!”

KIS
“De KIS is een vereniging met louter en alleen mensen (jeugd en volwassenen) met een beperking” gaat Henk verder. “Het aantrekkelijke voor mij is om te sporten in een omgeving met allemaal mensen met uiteenlopende niveaus en beperkingen, aangeboren of niet én wel of niet in een rolstoel. Kortom: sporten binnen een heel gemêleerd gezelschap!”

Binnen de KIS vindt men altijd de juiste tegenspelers. Het is een vereniging met spelers van elk niveau, van echte beginners tot een paar spelers van absoluut topniveau in Nederland en zelfs daarbuiten! De beste spelers geven ook trainingen. Zodoende is ook de ontwikkeling van je techniek en vaardigheden verzekerd. Als je spel beter wordt, vind je altijd weer nieuwe gelijkwaardige tegenstanders, zodat de uitdaging aanwezig blijft!

Samen sporten
Naast het sportieve- is ook het sociale aspect van ‘samen sporten’ belangrijk. Niet alleen maar het badminton, maar ook het ‘even napraten’ (op vrijwillige basis) na afloop in het restaurant van Heliomare vormt een mooie afsluiting van de avond.

Jan van Pomp
Ook Jan van Pomp (57 jaar) speelt graag badminton bij de KIS en verteld hier graag over.

“Mijn hele leven had ik nog nooit aan sport gedaan. Ik zat in de transport én dat was mijn sport. In 2014 besloot ik het roer om te gooien en kocht ik een snackbar! Echter in 2015 kreeg ik tijdens het bezorgen op de brommer, een ongeluk. Ik werd aangereden door een auto. Hierdoor verloor ik mijn linkerbeen net boven de knie.

Na 10 weken ziekenhuis kwam ik terecht in het revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee. Hier kwam ik in aanraking met rolstoel badminton en direct ook met de KIS. Ik mag wel zeggen: Er ging een wereld voor mij

Jan Pomp

Warm bad
Jan vertelt verder: “Ten eerste voelde KIS als een warm bad. Je wordt er geaccepteerd voor je bent en niet voor wat je presteert. Daarnaast speelt ieder op zijn eigen niveau en staat het sociale aspect ook hoog in het vaandel. Timo en Inge Bakker houden de vereniging draaiend en spelen zelf ook. Inge speelt zelf op een heel hoog niveau in de nationale en internationale rolstoel badminton wereld.

Wat ik met dit verhaaltje wil zeggen is dat iedereen die WIL sporten dat ook KAN. Je moet alleen de stap durven nemen om eens te komen kijken en mee te spelen. Zo is dat bij mij ook begonnen en ondertussen zit ik in het bestuur van KIS en voel me helemaal thuis bij deze club.

Geraniums
Na een traumatische ervaring, zoals de mijne kan je in mijn optiek twee dingen doen: Geraniums kopen en er achter gaan zitten, of doorgaan met je leven en proberen er het beste van te maken! Ik heb voor de tweede optie gekozen en ik voel me er prima bij!

Ik wil dus iedereen die een bezigheid zoekt bij een leuke, gezellige en sociale club aanraden om eens te komen kijken en voor de gein een racket te pakken en eens mee te spelen. Wie weet heb je talenten die je niet zou verwachten! Bij ons  (KIS) is er plaats voor iedereen. En voor het geld hoef je het niet te laten.

www.unieksporten.nl
Jessica Runderkamp uit Volendam laat zien dat als je een bepaalde sport wilt beoefen, dat je dan soms net even buiten je eigen gemeente moet kijken. Tegenwoordig kan dat heel gemakkelijk door een kijkje te nemen op

Jessica Runderkamp uit Volendam

Aangepast sporten kun je het beste provinciaal doen als je een teamsport of een andere specifieke sport wil beoefenen, omdat je vaak binnen je eigen kleine gemeente de kans klein is dat de groep vol komt. Regio consulenten weten van elkaar wie wat aanbiedt en helpen elkaar om de sportgroepen voller te maken. In de gehele provincie is die kans een stuk groter om een vol team te krijgen.

Van Volendam naar Wijk aan Zee
Jessica vertelt: “Doordat er in Volendam geen vereniging was, deed ik het niet meer. Tot dat ik twee jaar geleden in Heliomare kwam revalideren en werd uitgenodigd om op woensdagavond bij de badmintonvereniging KIS te komen kijken. En dat viel gelijk in de smaak. Ik mocht meteen meedoen en kreeg tips hoe ik het badmintonnen kon verbeteren.

Iedereen was vriendelijk en welwillend om te helpen. Het maakte niet uit dat er een niveau verschil was. En sindsdien ben ik bij KIS gebleven, en ben ik zelfs voorzitter geworden. Dat zegt toch genoeg over hoe leuk deze vereniging is.

Ik kan het iedereen aanraden om een keer langs te komen, het maakt niet uit wat je beperking is. Want die zijn er bijna niet in deze sport, alleen maar de mogelijkheden! Elke woensdagavond om 19.00-21.00 uur ben je van harte welkom in de sporthal van revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *